WIERINGERWERF Jeff Leever en zijn echtgenote Lian Bart vertrekken morgenochtend per fiets naar Santiago de Compostella. Ze hebben zes weken uitgetrokken voor deze beproeving. Met het afleggen van de Camino hopen ze veel geld in te zamelen voor hospice Het Tweede Thuis in Westerland
Door: Henk Cornelissen
Het doel van het echtpaar uit Wieringerwerf is 2600 euro in te zamelen; een euro voor elke kilometer. Maar meer mag ook, natuurlijk, want de stichting Hospice Hollands Kroon is er nog lang niet. Ze heeft het oog laten vallen op de stolpboerderij van de erven Mostert aan de Westerlanderweg, nabij het Lutjestrand in Westerland. Eerder dit jaar werd daarover een videofilm gepresenteerd aan de gemeenteraad, die overigens ook op deze website te zien is. Ruimtelijke bezwaren zijn er niet; tegen de voorgenomen verbouwing van de boerderij en de herinrichting van het terrein werden geen zienswijzen ingebracht. Dat was al een belangrijk resultaat in de voorbereiding, maar er is nog veel geld nodig om dit plan voor Het Tweede Thuis – dat inmiddels door velen in de plaatselijke gemeenschap is omarmd – te verwezenlijken.
Genootschap
,,En daar wil ik als gemeenteraadslid voor de Senioren Hollands Kroon graag een bijdrage aan leveren,” aldus Leever. Sinds het overlijden van zijn eerste echtgenote Simone Hoek in 2002 heeft hij al het plan op bedevaart te gaan, vertelt hij. Ook Lian, die in Purmerend een cursuscentrum heeft, verloor haar eerste echtgenoot en bij haar stond eveneens de tocht naar Santiago de Compostella op het denkbeeldige lijstje van alles wat ze graag eens zou willen doen. ,,Door werk kwam het er nooit van. Je moet er toch een week of vijf, zes voor uittrekken. Maar uiteindelijk zijn we lid geworden van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en we hebben nu alles in huis om op pad te gaan. Een routebeschrijving, stempelkaarten en nieuwe fietsen.”
Sint-Jakobsschelp
Het beroemde bedevaartsoord in het noordwesten van Spanje, waar de apostel Jacobus begraven ligt, is het eindpunt van de Sint Jacobsroute (Santiago betekent Sint Jacobus), waarvan de sint-jakobsschelp het symbool is. Het is het oudste langeafstandspad in Europa. Pelgrims die de route (camino) afleggen zijn aan de schelp of een afbeelding daarvan te herkennen. Ook de wegwijzers langs de route zijn voorzien van de ook om culinaire redenen vermaarde ‘coquille Saint-Jacques’. Jeff en Lian hebben elk een schelp op de fietstas aan het stuur. ,,Die opent deuren die voor anderen gesloten zullen blijven,” zegt Jeff. Onderweg door België, Frankrijk en Spanje zullen ze overnachten in kloosters en herbergen. Ze rijden de route die is beschreven door pelgrim Clemens Sweerman (1946-2018), in drie delen: Haarlem-Tours, Tours-Pyreneeën en Pyreneeën-Santiago.
Stempel
Hun eerste stempel hebben ze al te pakken; zelf gezet in de Heidense Kapel op Stroe, aan de Sint Jacobsroute gelegen. Vanaf Wieringen gaan ze naar Haarlem, dan via Breda, Antwerpen, Doornik (Tournai), Compine, Chartres en Tours via Poitiers naar de Pyreneeën en vandaar door Pamplona en Leon naar Santiago. Daar is het gebruikelijk dat de bedevaartgangers een van huis meegenomen steen achterlaten. Daarmee worden de zonden afgelegd en zo kan de toch verlicht worden vervolgd. Jeff en Lian hebben elk een stukje basaltsteen van Wieringen in hun bagage.
Wijngaardje
De bedevaart bestaat uit meerdere routes. Jeff en Lian hebben ervoor gekozen in Zuid-Frankrijk niet de Atlantische kust te gaan volgen. ,,We rijden in de vakantieperiode, dus daar zal het erg druk zijn, en je wilt toch de zekerheid hebben dat je overnachting kunt krijgen. Daarom volgen wij de binnenlandse route. Die schijnt ook mooier te zijn en we zullen af en toe wel een wijngaardje bezoeken. Misschien overnachten we zelfs wel bij een wijnboer. Dat vind ik natuurlijk wel leuk,” bedenkt Lian, stammend uit een familie van wijnimporteurs in de Beemster.
Zadelpijn
Ze hebben zich goed voorbereid. ,,Conditioneel zit het wel goed. De zadelpijn hebben we er wel uit gefietst. We rijden zonder problemen zeventig kilometer. We hebben de tocht uitgestippeld op zestig tot honderd kilometer per dag; dat hangt af van het traject. Onderweg kunnen de omstandigheden nogal verschillend zijn. We moeten ook door berggebieden en we rijden in de warmste tijd van het jaar. Onderweg stoppen we bij kerken en kloosters, waar stempelplaatsen zijn, en we zullen ook de tijd moeten nemen om boodschappen te doen, want je kunt in een fietstas nu eenmaal niet veel meenemen.”
Hospice
Ze hopen met hun tocht, in het licht van hun persoonlijke geschiedenis, een wezenlijke bijdrage te kunnen leveren aan de oprichting van het hospice, waar terminaal zieken hun laatste levensfase kunnen doorbrengen. Dat hospice komt er overigens niet alleen voor Wieringers, zegt Jan Wittink, vicevoorzitter van de desbetreffende stichting. ,,Dat denken veel mensen, omdat het op Wieringen komt en omdat hier ook het initiatief is genomen. Maar het is een voorziening voor heel Hollands Kroon.”
Jeff en Lian zijn te volgen via onze Facebook pagina en nu ook op deze website.
Wie hen wil ondersteunen, kan dit doen met een gift op rekening NL23 RABO 0342 3681 25 ten name van J.H. Leever, onder vermelding van ‘Pelgrims donatie Hospice Hollands Kroon’.
,,Elke euro is welkom,” aldus de beide bedevaartgangers.
Of u kunt doneren via crowdfunding, dit is echter alleen mogelijk met creditcard: https://www.gofundme.com/pelgrimsjeff-lianoppad
Originele artikel:
https://wieringercourant.nl/sport/jeff-en-lian-leever-fietsen-naar-santiago-voor-hospice-613315