HOLLANDS KROON – Na maanden van onzekerheid is de rust teruggekeerd voor de inwoners van Anna Paulowna en Breezand. Het huisartsenprobleem – dat vorig jaar 6500 patiënten zonder vaste huisarts in de kou liet staan – na het faillissement van Co-Med, is eindelijk opgelost. Door een intensieve samenwerking tussen de gemeente, de Huisartsenorganisatie Kop van Noord-Holland (HKN), de inzet van wethouder Mary van Gent en zorgverzekeraar VGZ, zijn er nu drie nieuwe huisartsenpraktijken operationeel of staan op het punt hun deuren te openen. Voor de inwoners van de regio betekent dit een terugkeer naar normale zorg, nadat zij lange tijd grotendeels afhankelijk waren van online diensten en tijdelijke noodoplossingen.
Vlnr: Marlous de Vroome (HKN), Wethouder Mary van Gent en huisarts Wouter Breebaart.
De crisis na het faillissement van Co-Med
“Na het failliet gaan van Co-Med in Breezand en Anna Paulowna zaten we in een enorme crisis,” begint wethouder Mary van Gent. “We hadden in samenwerking met HKN gelukkig al een paar noodscenario’s klaarliggen, maar toch werden 6500 patiënten aan hun lot overgelaten. Patiënten moesten hun problemen grotendeels online oplossen via het systeem Arene, en heel soms was er maar één arts beschikbaar. Dat was zeer schrijnend.”
Co-Med, een commerciële zorgaanbieder die meerdere huisartsenpraktijken in de regio had overgenomen, bleek niet in staat om aan de zorgvraag te voldoen. Dit resulteerde in chaotische situaties, waarin patiënten soms dagenlang geen arts konden bereiken. Marlous de Vroome van HKN blikt terug: “We zagen de problemen aankomen. Co-Med werkte vooral op afstand en kwam alleen met een arts als het echt niet anders kon. Toen het faillissement eenmaal een feit was, stonden wij als HKN klaar om in te springen.”
Een nieuwe toekomst: Huisartsen keren terug
Gelukkig gloort er nu licht aan het eind van de tunnel. De rust keert langzaam terug met de komst van drie nieuwe huisartsen. Eén van hen is Wouter Breebaart, die op 12 augustus zijn eigen praktijk, Praktijk Zandvaart, opende in Breezand. Wouter vertelt: “Ik woon in Amersfoort met mijn gezin en heb eerder gewerkt voor Co-Med in Breezand. Na het faillissement besloot ik een nieuwe praktijk te beginnen. Het professionele, gezellige team én de patiënten zijn geweldig.” Hoewel de afstand tussen Amersfoort en Breezand aanzienlijk is, maakt Wouter de reis graag: “Ik reis anderhalf tot twee uur per dag, voornamelijk met de trein, maar dat is het meer dan waard. Ik vind de patiëntenpopulatie hier erg prettig en voel me verbonden met de regio. Het werk dat we hier doen is belangrijk, en ik heb veel over voor mijn patiënten.” Enthousiast vervolgt hij: “We zijn zelfs bezig met een uitbreiding van de praktijk; we hebben nieuwe assistenten aangenomen en er komt in november nog een huisarts bij. Alles loopt voorspoedig.”
Anna Paulowna: oplossing in zicht
Ook voor de inwoners van Anna Paulowna is er goed nieuws. “In januari 2025 beginnen de huisartsen Wendeline Alderlieste en Elly Schaafsma in Praktijk de Verwachting,” vertelt Mary van Gent trots. “Dat betekent rust voor de 6500 patiënten die zo lang zonder vaste huisarts zaten. Ik ben zo opgelucht dat we dit hebben kunnen oplossen.” De komst van deze twee huisartsen zal voor de patiënten in Anna Paulowna de zorg dichterbij brengen en zorgen voor stabiliteit in de regio.
De betrokkenheid van de gemeente en de intensieve samenwerking met HKN en VGZ waren cruciaal om de situatie te keren. “Maar de huisartsen zelf hebben natuurlijk grootste inspanning geleverd,” vertelt Marlous de Vroome van HKN. Ook benadrukt ze de steun van de gemeente: “We hadden jarenlang te maken met de problematische samenwerking met Co-Med. Toen zij failliet gingen, zaten we met een enorme uitdaging. Gelukkig stonden we er niet alleen voor. De gemeente, en vooral wethouder Mary van Gent, heeft ons ontzettend geholpen. Mary is een laagdrempelige en betrokken wethouder, die alles heeft gedaan om dit probleem op te lossen. Ze was aanwezig bij onze vergaderingen, dacht actief mee en hielp bij het vinden van huisvesting voor de nieuwe huisartsen. Deze toewijding is echt uniek.”
De impact van de samenwerking
De samenwerking blijkt nu zijn vruchten af te werpen. Marlous de Vroome vertelt verder: “Toen Co-Med failliet ging, was dat een enorme klap. Maar we hadden op de achtergrond al nagedacht over wat we zouden doen als het zover kwam. Het openen van een ‘Nul-Praktijk’ – een praktijk zonder patiënten – was een van de scenario’s die we hadden voorbereid en uitgevoerd. Er ziijn patiënten genoeg ten slotte. Gelukkig bleken we hiermee in staat om snel huisartsen aan te trekken.”
De komst van Wouter Breebaart en de twee nieuwe huisartsen in Anna Paulowna markeren het einde van een moeilijke periode. “We hebben heel hard gewerkt om jonge huisartsen aan te trekken,” vervolgt Marlous. “Wouter kwam eigenlijk uit een onverwachte hoek, omdat hij voorheen bij Co-Med werkte. Maar hij bleek een perfecte aanvulling te zijn. Hij heeft zijn eigen praktijk succesvol opgebouwd, en de patiënten in Breezand zijn er enorm blij mee.”
Een positieve toekomst
De crisis lijkt nu definitief voorbij, en de toekomst van de huisartsen in Anna Paulowna en Breezand ziet er rooskleurig uit. Marlous de Vroome benadrukt dat er nu een positieve ‘flow’ is ontstaan in de regio: “Er hangt eindelijk weer een positieve energie. Voorheen had de regio een slechte naam door de problemen met Co-Med, maar nu merken we dat de interesse onder huisartsen om hier te werken weer toeneemt. De komst van Wouter, Wendeline en Elly is daar het levende bewijs van.”
Ook Mary van Gent ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet: “We hebben er keihard voor gewerkt om nieuwe huisartsen te vinden die lang willen blijven. Dit betekent dat we eindelijk uit die negatieve spiraal zijn gekomen. De regio heeft nu een stabiele zorgvoorziening, dat geeft rust aan zowel de patiënten als de zorgverleners. Ik ben heel tevreden over de samenwerking met HKN en ben blij dat de nieuwe praktijken ook aangesloten zijn bij HKN, een betrouwbare organisatie!”
Een succes voor de gemeenschap
De nieuwe huisartsenpraktijken markeren niet alleen het einde van de zorgcrisis, maar ook een succes voor de hele gemeenschap. “Dit is echt iets waar we als gemeente trots op mogen zijn,” besluit Mary van Gent. “We hebben dit samen voor elkaar gekregen, en het is een verademing dat de zorg voor onze inwoners weer op de rails staat.”